ontwerpend onderzoek BuurtSaam Dronten

Portfolio Categories: Revitalisatie, Stedenbouw en Woningbouw.

𝐒𝐚𝐩𝐞𝐧 đ°đžđ«đ€đžđ§ 𝐚𝐚𝐧 𝐠𝐹𝐞𝐝𝐞 đ›đźđźđ«đ­đžđ§

Nabijheid, bij elkaar als mensen Ă©n van goede voorzieningen. Nabijheid als medicijn tegen eenzaamheid en als recept voor rechtvaardige steden. Vanuit deze visie faciliteren het College van Rijksbouwmeester & Rijksadviseurs en Platform31 BuurtSaam met LSA bewoners, een programma met ontwerpend onderzoek in verschillende steden in Nederland.

Wij, Buro Barzilay, diep, veenenbosenbosch landschapsarchitecten en HevoFame zijn als multidisciplinair ontwerpteam geselecteerd om in Dronten aan de slag te gaan.

In onze opgave staat een wijk met een grote zorginstelling centraal. Hun vraag: Hoe ontwikkelen we onze instelling en ons gebouw in de context van de hele wijk, zodat we kunnen bouwen aan een toekomstige gemeenschap?

We zijn blij dat ons team en onze visie in goede aarde is gevallen en we gaan met veel enthousiasme met deze opgave aan de slag.

Kijk op https://lnkd.in/ebefFV6p voor meer over BuurtSaam en https://lnkd.in/eeU-4K-H voor het downloaden van het essay Nabijheid van Wouter Veldhuis.

opdrachtgever: Atelier Rijksbouwmeester, woningcorporatie OFW locatie: Dronten Centrum type opgave: ontwerpend onderzoek periode: 2024 rol: integraal ontwerpteam onder leiding van Buro Barzilay partners: Diep, veenenbosenbosch landschapsarchitecten, HevoFame status: in uitvoering

verduurzaming eigen woningbezit, Arnhem


De gemeente Arnhem heeft vanuit het Volkshuisvestingsfonds de mogelijkheid gekregen om particuliere eigenaren van Arnhem-Oost een subsidie te geven voor het verduurzamen van de eigen woning. Wanneer een woningcorporatie in een gebied gaat verduurzamen, worden met deze gelden particuliere eigenaren ondersteund om aan te sluiten.

De gemeente heeft Endule verduurzamingsadviseurs gevraagd de bewoners in dit proces te adviseren en ondersteunen middels het maken van een woonplan en het begeleiden bij collectieve inkoopprocessen. Endule heeft Diep en Buro Barzilay gevraagd hierin te assisteren. 

De drie bedrijven hebben binnen een gezamenlijk team in de Mosterdhof, gemeente Westervoort, eerder samengewerkt aan een dergelijke woonplan-aanpak. Binnen de samenwerking treedt Endule op als hoofdaannemer en werkt Buro Barzilay als opdrachtnemer van Endule.

Locatie: Arnhem-Oost Opdrachtgever: Gemeente Arnhem Looptijd: 2022-heden Status: In uitvoering Producten: Woonplan; bewonersadvies; communicatie-producten Rol: ontwerp, vormgeving, bouwkundige procesmatige advisering Team Wanda van Ernst, Petra Hofman, Marcel Barzilay, Nick Stringer, Mara Midiere, Sjoerd Klijn Velderman, Simon Verduijn Partners Endule, Diep

Beijum, Groningen


Stedenbouwkundige visie en Leidraad openbare ruimte ‘bloemkoolwijk’ Beijum, Groningen

 

De gemeente Groningen nam in 2021 een ambitieus en moedig besluit om de openbare ruimte te ‘herwinnen’ op de auto ten gunste van verblijfs- en gebruikskwaliteit maar mĂ©t behoud van een sterk mobiliteitsnetwerk. Deze visie werd uitgewerkt in de Leidraad Openbare Ruimte, als handleiding om richting te geven aan toekomstige projecten door middel van inspiratie en kwaliteitskaders. Hierin kwamen diverse beleidsdocumenten in samen (waaronder de Omgevingsvisie ‘The Next City’, ‘Vitimine G’ groenplan, actieplan ‘De g6 voor een gezonde stad’). De leidraad werd ingedeeld op verschillende straattypologieĂ«n en buurttypen, waardoor de ‘woonerfwijk’. 

Hoewel Beijum voor een deel ook aan deze karakteristiek voldoet, heeft Barzilay+Ferwerda bij voorgaand stedenbouwkundig onderzoek aangetoond dat er meer ‘smaken’ in deze wijk zijn te vinden dan enkel deze typologie.

Dit inzicht gaf de gemeente aanleiding om ons een vervolgstudie te laten verrichten naar deze nuance zodat ingrepen in de openbare ruimte bij de heerdaanpak (het vernieuwen van de openbare ruimte op straat-/erfniveau) specifieker kunnen worden gemaakt. Er bleek behoefte aan een document dat ontwerpers van de gemeente Groningen dat inzicht geeft in de eigenheid van Beijum, gekoppeld aan generieke en specifieke ingrepen die je kunt doen in de diverse heerden. En zo ontstond er naast de Leidraad Openbare Ruimte Groningen ook een Leidraad Openbare Ruimte Beijum.

Dit heeft geresulteerd in deze Beijumer Leidraad waarmee typische Beijumse en jaren-70 “foutjes” hersteld kunnen worden met hernieuwde inzichten, de opgaven van vandaag de dag kunnen worden geĂŻntegreerd Ă©n recht kan worden gedaan aan de oorspronkelijke intenties en uitgangspunten van de wijk. Aan hand van een inventarisatie en analyse op wijkniveau en vervolgens op buurtniveau (‘Beijumse buurtenatlas’) wordt inzicht gegeven in de kenmerken, eigenheid en opgave per buurt. Vervolgens worden in de toolkit maatregelen aangereikt die passend zijn bij Beijum.

Met de buurtenatlas en toolkit hebben we de gemeente Groningen een hoop voorbereidingswerk uit handen genomen en kunnen zij overgaan tot het concreet uitwerken van projecten.

Een vervolgproject was het inrichtingsplan voor de Doefmat-locatie in de wijk.

Locatie: Beijum, Groningen Opdrachtgever: gemeente Groningen Status: gerealiseerd Producten: Leidraad; Inrichtingsplan, stedenbouwkundige modellen, participatieproces Rol: Ontwerp, ontwerprichtlijnen formuleren, begeleiding participatieproces Team: Marcel Barzilay, Ruben Ferwerda, Eric Jongen

wijkvernieuwing Mooi Mosterdhof, Westervoort

Portfolio Categories: Revitalisatie, Stedenbouw en Woningbouw.

Het ‘Kookboek Mosterdhof 2050, Wijk aan de dijk’ is het resultaat van de prijsvraag Panorama Lokaal. Het integrale plan van team Barzilay+Ferwerda (archituur&stedebouw), Veenenbos en Bosch (landschapsarchitectuur), Endule (duurzaamheid) en Diep (communicatie&proces), is geen vastomlijnd plan. Het geeft een visie en stelt stappen voor om tot een ïŹ‚ exibele en duurzame ontwikkeling van de wijk te komen. Het kookboek geeft ‘recepten’ voor ingrepen op vier schaalniveaus: woning, hofj es, openbare ruimte en omgeving. Aangevuld met een vijfde ‘gang’ met een recept voor een veerkrachtige samenwerking met de vele betrokken partijen. De ideeĂ«n hebben hun oorsprong in het oorspronkelijke ontwerp van deze experimentele jaren ‘70 woonwijk.

We zetten in op een toekomstbestendige en veelkleurige wijk aan de dijk. Vertrekpunt daarbij is de oorspronkelijk wijkopzet. Een opzet met manco’s en met kwaliteiten. De kwaliteiten vormen in onze ogen een solide basis; de manco’s een mooie opgave.

Allereerst willen we de strategische locatie van de wijk beter benutten. De wijk grenst direct aan de dijk, de uiterwaarden en het dorpscentrum; de wijkopzet is juist naar binnen gekeerd. Voor de toekomst willen we afmaken wat destijds vergeten was en de wijk openen naar zijn omgeving.

In de wijk zelf gaan we aan de slag met de achterkant: de auto-ontsluiting.

In het ontwerp is veel aandacht gegaan naar de woningen en hofj es en is de hoofdontsluiting daarbij wat vergeten. We maken van deze achterkant een herkenbare voorkant met een kleurrijk plantlint met ruimte voor hemelwater. Het sociale experiment van de wijk richtte zich op een gemĂȘleerde wijk met veel aandacht voor ontmoeting. We stimuleren opnieuw het ontmoeten door de bewoners actief te betrekken bij het ontwerp van de openbare ruimte, de hofj es en de woonplannen. Bij de verduurzaming van de woningen spelen we in op de gemĂȘleerdheid van de wijk door plannen te maken voor iedere doelgroep. Zo ondersteunen we de doe-het-samer en faciliteren we de doe-het-zelver. Alleen samen maken we ‘Mooi Mosterdhof’.

Naam: Kookboek Mosterdhof 2050 – Wijk aan de Dijk Locatie: De Mosterdhof, Westervoort Opdrachtgever: prijsvraag PanoramaLokaal - College van Rijksadviseurs, coalitie Mooi Mosterdhof, oa: gemeente Westervoort, Vereniging van de Wijk, Provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel Looptijd: ontwerp 2020, realisatie 2021-2023 Producten: Integraal plan voor wijkvernieuwing Status: winnend plan, gerealiseerd 2024 Rol: initiator ontwerpteam, ontwerp, coördinatie uitvoering Team: Marcel, Ruben, Harm, Petra, Sjoerd, Gino, Rens, Benjamin Partners: veenenbosenbosch, Diep, Endule

Winkelhaus, OsnabrĂŒck

Portfolio Categories: Utiliteitsbouw.

Das Winkelhaus is een kantoorgebouw in de duitse stad OsnabrĂŒck. Het ligt op een zichtlocatie aan een belangrijke verkeersader, als onderdeel van de herontwikkeling van een oude britse militaire kazerne tot een aantrekkelijk nieuw woon- en werkgebied ten noorden van het centrum van de stad.

 

Door de positionering op de kavel ontstaat een voorterrein dat zowel functioneert als buffer naar de omliggende woonbebouwing als benut wordt voor het bezoekersparkeren. Op een kelderbak die iets boven het maaiveld uitsteekt als een sokkel, ontwikkelt het kantoorgebouw in een massa-opbouw van 3 naar 5 lagen. Hiermee sluit het aan op de omliggende bebouwing terwijl aan de Römereschstrasse een kop ontstaat als een boomkruin tussen de waardevolle bomen. Middels uitkragingen aan 4 zijden en afgeronde hoeken ontstaat een sculpturale vorm, terwijl de basisplattegrond helder en efficiënt blijft. De gevel in een lichte baksteen kenmerkt zich door horizontale bandvensters met vensterelementen die onder een hoek zijn geplaatst. De richting van deze vensterelementen wisselt om en om per laag. In het vensterelement zijn zonwering en luiken voor natuurlijke ventilatie opgenomen.

 

Het gebouw voldoet aan de hoogste duurzaamheidstandaarden door zowel materiaalkeuze als intallatieconcept middels betonkernactivering dat gevoed wordt door een lokaal warmtenet.

Ontwerp: MAS architectuur Ontwerpteam: Rob Beerkens en Marcel Barzilay Opdrachtgever: Hoff und Partner, Gronau

interieur Cubicus, UTwente

Portfolio Categories: Interieur en Revitalisatie.

Gebouw Cubicus is Ă©Ă©n van de structuralistische hoogtepunten op de campus van de Universiteit Twente. De huidige bewoner van het gebouw, de faculteit BMS is gefuseerd met de faculteit M&B. Die faculteit is de gebruiker van het gebouw Ravelijn, dat ik samen met Hylke Gjaltema in 2011 op de campus heb gerealiseerd. In sfeer en uitstraling willen beide faculteiten op elkaar aansluiten. In een gefaseerde operatie wordt het interieur van gebouw Cubicus nu vernieuwd naar een meer open situatie met ‘studielandschappen’ voor de studenten en ‘servicecorners’ voor ontmoeting. Ook wordt de ontvangst in de faculteit aangepakt met een nieuwe servicedesk en een lichtere entree.

Met respect voor de bestaande vormgeving en in vormentaal aansluitend bij de ontwerpprincipes van het gebouw Ravelijn blijken de nieuwe ingrepen direct na oplevering zeer populair bij studenten en staf.

Ontwerp: MAS architectuur Projectarchitect: Marcel Barzilay en Haroen Martens Opdrachtgever: Facility Management, Universiteit Twente

Kop Parallelweg, Haaksbergen

Portfolio Categories: Revitalisatie, Stedenbouw en Woningbouw.

CLV-gebouw, transformatieplan en cascorenovatie, Beeldkwaliteitsplan

De renovatie van het gebouw van de Coöperatieve Landbouwver­eeniging  (CLV) is onderdeel van de ontwikkeling op het terrein Kop Parallelweg. Voor deze locatie heeft MAS architectuur een steden­bouwkundige visie gemaakt in opdracht van woningbouwcorpo­ratie Domijn in overleg met verschillende partijen als de gemeente Haaksbergen en de provincie Overijssel. In deze visie vormt oa. de transformatie van het CLV-gebouw een ruimtelijke en cultuurhis­torische drager.
Bij de ontwikkeling van dit gebied wordt een belangrijke koppeling gelegd met het terrein van de Museum Buurt Spoorweg (MBS), die een museale dienstregeling onderhoudt tussen Haaksbergen en Boekelo. Deze organisatie is zelf bezig met het ontwikkelen van plannen om hun stationsgebied her in te richten. Bij de planvorming wordt uitdrukkelijk gezocht naar synergie tussen de plannen. Er ligt namelijk een grote kans in dit gebied een zeldzaam ensemble te laten ontstaan, dat een levend beeld laat zien van een belangrijke periode in de ontwikkeling van het Nederlandse platteland: een spoorcomplex en de daaraan gekoppelde (landbouw-) industrie.
Conceptueel kan de visie van MAS op het pand als volgt worden samengevat:
– Een restauratie van de gevel en kenmerkende onderdelen van de installaties,
– aanpassing van het gebouw aan de voorgestelde toeristisch-recreatieve functies van busstation, horeca, hotel en tentoonstellingsruimte
– uitbreiding van het complex in lengterichting met een volume dat refereert aan de pakhuisarchitectuur van de bijgebouwen die op het terrein hebben gestaan. In de uitbouw start een architectonische route, die door de uitbreiding en de silotoren voert naar het uitzichtsplatform in de top van de silotoren.
In het kader van het ontwikkelproces heeft MAS een transformatieplan geschreven en het cascorenovatieplan.

Ontwerp: MAS architectuur Ontwerpteam: Rob Beerkens en Marcel Barzilay Opdrachtgever: Woningstichting Domijn en gemeente Haaksbergen

Rumerslanden, Almelo

Portfolio Categories: Revitalisatie, Stedenbouw en Woningbouw.

Rumerslanden, revitalisatie woonwijk

 

Voor de wijk Rumerslanden in Almelo heb ik in opdracht van Dura Vermeer Hengelo in een studie een visie ontwikkeld voor de revitalisatie van deze wederopbouw wijk.
Door gebruik te maken van de bestaande bomen is het mogelijk een openbare ruimte te maken die vanaf het begin van de nieuwe ontwikkeling een volwassen karakter kent. Met recht het hart van het Tuindorp. In deze groene Brink wordt door een wadi het regenwater van de wijk opgevangen voor het naar de beek Loolee wordt afgevoerd. Een zorgvuldige aansluiting is gezocht aan de randen van het plangebied. Hierbij ontstaan duidelijk verschillende open ruimtes. Twee Pleinen en een Veld, elk met eigen karakter, verbinden de Brink met de bestaande omgeving in Rumerslanden.
Het ideaal van een tuindorp is dat verschillende groepen mensen met specifieke woonwensen samen een gemeenschap vormen. Aan de groene Brink is een mix van woningtypes voorzien: het appartementengebouw op de kop van de as wordt op natuurlijke wijze opgenomen in de verzameling van woningtypes de blokjes die een begrijpelijke schaal hebben. Ook aan de Randen en de Pleinen zijn door de woningmix zorgvuldige accenten gevormd.
Het verkeer wordt in twee eenrichtingsstraatjes om de Brink geleid en het parkeren is zoveel mogelijk op eigen erf, naast of achter de woning gerealiseerd. Ten behoeve van bezoek zijn o.a. enkele parkeerplaatsen langs de as ‘gestrooid’. Op een aantal plekken zijn parkeerhoven in groen ingebed.
Het spelen gebeurt in stappen: dicht bij huis voor de jongste kinderen speelwiggen (verbrede gangen waar vanuit zijgeoriënteerde woningen zicht op is), op de Brink en de Pleinen voorzieningen voor de oudere kinderen. Voor de jeugd is naast het plangebied een grote groene zone met uitgebreide faciliteiten die verder ontwikkeld kunnen worden.
Zorgvuldig vormgegeven; erfscheidingen zijn van groot belang om een collectieve identiteit te creëren. Een sterk instrument is het bakstenen muurtje aan de Brink, naar de Rand toe zijn de stalen hekwerken transparanter, afhankelijk van het karakter van de omliggende bebouwing. De erfscheidingen aan de zij- en achterkanten zijn in hout vormgegeven, met een houten ligger die de ruimte omkaderd en verschillende individuele invullingen mogelijk maakt.
Langs de Brink zijn de woningen met een collectieve identiteit ontworpen als referentie naar het gemeenschapsideaal door toepassing van een plint en een witgekeimde bovenbouw. Aan de Pleinen is het individuele karakter van de woning meer herkenbaar door met losse witgekeimde vlakken te werken. Aan de Randen van het plan zijn de woningen volledig afzonderlijk herkenbaar middels een tweede kleur steen, zich voegend in het individuele karakter van de omliggende bebouwing. Op het Veld staat een solitair blokje
dat een ankerpunt langs de Brink vormt door het gebruik van de lichte steen. Echter in detaillering vormt zij volwaardig onderdeel van het eigenzinnige Tuindorp.
De woningen aan de Brink hebben een plint van een rood-bruine baksteenmix. De witgekeimde bovenbouw rust op een doorgaande uitstekende bruine strook. Een groot omkaderd venster legt een directe relatie met de groene Brink. Het gebruik van de twee kleuren dakpan verleent de woningen een zekere voornaamheid, geëigend voor de plek aan de Brink.

De Gagel, Nijverdal

Portfolio Categories: Woningbouw.

De Gagel, jongerenhuisvesting

 

Aan de Grotestraat nabij het centrum van Nijverdal heeft MAS een ontwerp gemaakt voor een appartementencomplex met 22 appartementen.Twaalf hiervan zijn bestemd voor de Stichting Baalderborg, die hier jongeren met een lichte verstandelijke beperking zelfstandig wil laten wonen. De resterende tien zijn jongerenappartementen.

 

In de architectuur is aansluiting gezocht bij de locale ‘vernacular’, de uitgebreide textielhallen van de Koninklijke Ten Cate. Door het complex naar deze kappenstructuur op te delen, kan het gebouw in de hoogte aansluiting zoeken bij de context van de omliggende bebouwing. Het gebouw begint in 4 lagen, in relatie tot het naast gelegen politiekantoor, en bouwt af naar 3 lagen, in relatie tot de rij woonhuizen, die ernaast begint. Ook in de materialisering is een relatie gelegd met het industriĂ«le verleden van Nijverdal met een ruwe antraciete baksteenmix, staalprofielen en een gegolfde staalplaat.

 

Aan de achterzijde zijn uitgebreide maatregelen genomen in het kader van geluidwering. Het project is in een BIM-samenwerking tot stand gekomen.

20 december 2012  is het project opgeleverd

Ontwerp: MAS architectuur Ontwerpteam: Richard Brok en Marcel Barzilay Opdrachtgever: Woningstichting Hellendoorn Fotograaf: Laurens Kuipers